Internationale mogelijkheden
Aan onze faculteit zijn er veel verschillende mogelijkheden voor internationale ervaringen: studie-uitwisselingen van een week tot een volledig jaar, van een aantal vakken tot een volledig diploma, een buitenlandse stage… Kortom er zijn heel veel uitwisselingsopties. Uitgebreide info hierover kan je vinden op de Internationaliseringspagina van onze faculteit of op deze presentatie.
Go Global
Dit academiejaar is het van 6 tot 10 november Go Global-week. Gedurende deze week is heel de campus ingericht om internationale avonturen te promoten. Heel deze week bouwt op naar de applicatiepresentatie op donderdagavond waarbij alle belangrijke info wordt overgedragen. Verdere info hieromtrent is te zien op de site van Go Global.
Erasmus+
Een “Erasmus” is een uitwisseling van 1 of 2 semesters in een Europese universiteit naar keuze. Van alle mogelijke programma’s is dit veruit de populairste en meest voorkomende. Wanneer je op uitwisseling kan gaan (1ste of 2de Master), hangt af van je studieprogramma. Ook de bestemming is afhankelijk van welke master je doet.
De applicatie hiervoor start met het aanmelden op het online applicatieplatform. Dit platform legt uit hoe en wat je moet doen. De uiterste deadline hiervoor is de tweede dinsdag van semester 2. Jouw studieprogramma, met het overzicht van de vakken die je aan de buitenlandse universiteit opneemt, dien je in bij de uitwisselingscoördinator van jouw opleiding. Dit moet overeenkomen met de vakken die je dat semester niet aan de KU Leuven opneemt, meestal waardig aan 30 studiepunten voor een semester aan onze faculteit. Belangrijk om rekening mee te houden, is dat studiepunten aan elke universiteit verschillend kunnen zijn. Jouw vakkenprogramma moet goedgekeurd zijn door de uitwisselingscoördinator van jouw opleiding.
In maart kom je te weten of onze faculteit je uitwisseling toelaat. De vereisten om te mogen vertrekken zijn: VOLLEDIG Bachelordiploma, een CSE van minstens 80% en een gewogen gemiddelde van minstens 60% na de januari-examens. Na goedkeuring van jouw aanvraag, wordt er voor jou ook een Erasmus+ beurs aangevraagd. Vervolgens zal de faculteit een aanvraag Studieperiode Buitenland indienen in KU Loket en zal je deze kunnen aanpassen waar nodig. Nadat de faculteit je officieel nomineert t.a.v. je toegekende gastinstelling, zal je informatie ontvangen van de gastinstelling om je applicatie bij hen te vervolledigen.
Buiten Europa
Wil je liever je grenzen nog meer verleggen, dan biedt onze faculteit de mogelijkheid om een of zelfs twee semesters in een ander continent te studeren. Dit zijn de Global Engineering Education Exchange (GE3) en het Global Exchange Programme (GEP).
Global Engineering Education Exchange GE3
Sinds 2018 is KU Leuven deel van het GE3-programma. Dit laat studenten toe om makkelijker te kunnen studeren in een niet-Europese studentenstad. Om hieraan deel te nemen, moet je ook je volledige Bachelor gehaald hebben. De minimumvereisten voor dit programma zijn strenger dan voor een gewone uitwisseling, namelijk een CSE van 90% en een gewogen gemiddelde van 70%. Verder volgt dit programma exact hetzelfde applicatieproces als een Erasmusaanvraag, met uitzondering dat je ook een applicatie in de GE3-tool moet indienen, met dezelfde deadlines. Verder verandert er niets aan inschrijfkosten van het volgend academiejaar: je betaalt nog steeds jouw inschrijvingsgeld aan KU Leuven. Met de toelatingsbrief die je van de gastuniversiteit in het buitenland ontvangt, kan je daar inschrijven als uitwisselingsstudent en betaal je er geen inschrijvingsgeld. Belangrijk hierbij is dat je studiepunten aan de KU Leuven aanvaard worden, ook als het aantal punten per vak anders is in de gastuniversiteit. Een lijst met alle mogelijke universiteiten vind je hier. Hierin vind je ook wel enkele Europese bestemmingen, maar daarvoor verwijzen we toch eerder naar het Erasmus+ programma.
Global Exchange Program GEP
Een andere optie is het GEP. Dit komt neer op 1 of 2 semester(s) in een niet-Europese topuniversiteit... Daarbij zijn de bestemmingen heel variabel, en kan het aantal beschikbare plaatsen ook elk jaar wijzigen. Je informeert best naar de mogelijkheden die dit jaar van toepassing zijn, door een te sturen. Een lijst met mogelijke bestemmingen kan je hier vinden. Heel belangrijk is dat de eisen voor dit programma ook streng zijn, namelijk een CSE van 90% en een gewogen gemiddelde van 70% na de januari-examens. Natuurlijk is ook hier de voorwaarde dat je op de volledige Bachelor geslaagd bent. Als je geselecteerd bent voor een uitwisseling in het kader van GEP, kan je net zoals alle andere programma’s een beurs aanvragen. Vanuit KU Leuven is er een mobility grant quasi gegarandeerd.
ATHENS
Als zes maanden te lang is, bestaat er ook de optie om een week naar het buitenland te trekken. ATHENS is een programma waarbij je een week tijdens het semester in het buitenland een vak ter waarde van 3 studiepunten opneemt en op het einde van die week een examen ervan aflegt. ATHENS staat voor Advanced Technology Higher Education Network. In het academiejaar 23-24 valt deze week van 18-25 november voor het 1ste semester en van 16-23 maart in het 2de semester. Verschil met andere opties voor een buitenlandse studie-ervaring, is dat het hier geen vereiste is dat je de volledige bachelor hebt gehaald. Het is wel zo dat je maar een keer per jaar mag deelnemen aan dit programma en maximaal twee keer tijdens je master.
De applicatie begint met aan te melden op de site van ATHENS. Na het registreren moet je je vak kiezen. Hierbij kies je de drie vakken die je het meest interesseren. Voor deze drie vakken moet je aan alle vereisten voldoen en mag geen enkele in Leuven zijn. Alle info over de correcte applicatieprocedure vind je hier. Nadat je jouw online aanvraag hebt ingediend, moet je het registratieformulier en de student commitment ondertekenen, inscannen en doorsturen naar .
Overnachting is niet inbegrepen in het programma, maar de gastinstelling kan je vaak opties aanreiken.De kosten voor verblijf liggen meestal tussen 250-500 euro. Belangrijk hierbij is dat KU Leuven studenten voor dit programma geen beurs krijgen. Alle verdere praktische informatie wordt ten laatste een week voor vertrek voorzien. Indien je niet geselecteerd zou zijn voor het ATHENS-programma, kan je via jouw programmadirecteur het Capita Selectavak in jouw ISP laten vervangen door een ander keuzevak.